Το Ακταίον στο λιμάνι (Η ιστορία)

Ξενοδοχείο Ακταίον παλαιό

Από πολύ παλιά, η ιστορία του Ξενοδοχείου Ακταίον είναι παράλληλη με την ανάπτυξη της πόλης της Ηγουμενίτσας και την αξιοποίηση του λιμανιού της. Το 1936, ο Θωμάς Θεολόγου, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, γυρνώντας από το Κάιρο και έχοντας κάποια χρήματα στην άκρη αποφασίζει να αγοράσει ένα οικόπεδο για να χτίσει ένα ξενοδοχείο σε μία πόλη 750 κατοίκων που έμελε να γίνει πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

Σε ένα μικρό λιμενοβραχίονα όπου προσάραζαν βενζινόπλοια, βάρκες και κάποια παλιά σκαριά έκαναν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα, δύο αδέρφια ο Μηνάς και ο Θωμάς Θεολόγου αναγνώρισαν μια επιχειρηματική ευκαιρία και μία ανάγκη, μία ιδανική τοποθεσία για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου που θα εξυπηρετούσε περαστικούς και ταξιδιώτες στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Από αυτό το ξενοδοχείο θα ζούσαν τις οικογένειές τους τα δύσκολα εκείνα χρόνια και αργότερα, δύο γενιές μετά, τα εγγόνια τους θα συνέχιζαν την επιχειρηματική τους αυτή δραστηριότητα . Έτσι το 1940 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός ξενοδοχείου δέκα δωματίων που προσέφερε στους πλάτες του έναν ύπνο, έναν ζεστό καφέ και μια παραδοσιακή φιλοξενία της εποχής. Το ξενοδοχείο είχε εκτιμηθεί αρκετά από τους ανθρώπους της εποχής και το 1960, οπότε και υλοποιήθηκε η σύνδεση με ferry boat της Ελλάδας με την Ιταλία με πρώτο το δρομολόγιο που εκτελούσε το πλοίο “Εγνατία”, έγινε και μία επέκταση της δυναμικότητάς του κατά δέκα δωμάτια ενώ λίγα χρόνια αργότερα το 1968 προστέθηκαν άλλα έξι. Από τότε μέχρι και το 1987 το Ακταίον φιλοξένησε πολύ κόσμο, υψηλόβαθμα στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και ΟΤΑ , προέδρους, διοικητές, αρχηγούς της χωροφυλακής, δικαστικούς, καθώς και πολιτικά πρόσωπα. Αλλά και ανθρώπους της τέχνης, θεατρίνους,  Ο Γκιωνάκης, Ο Φωτόπουλος, Ο Σταυρίδης, Η Ρένα Βλαχοπούλου και πολλοί άλλοι, έμειναν στο Ακταίον, καθώς περιόδευαν με τους θιάσους τους. Το ξενοδοχείο έλαχε της προτίμησης του κόσμου και έτσι διατήρησε την ιστορία και τη φήμη του, έναντι άλλων ξενοδοχείων της εποχής όπως το Lux, το Rex, το Rhodos που έσβησαν μέσα στο χρόνο.

Το 1987, τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Γεώργιος Θεολόγου γιος του Θωμά και πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών. Το ξενοδοχείο κατεδαφίζεται και το 1990 επαναλειτουργεί με το ίδιο όνομα και πολύ μεράκι για να συνεχιστεί η παράδοση στη φιλοξενία. Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα που έχουν αναλάβει τα εγγόνια των αρχικών ιδιοκτητών, το Ακταίον πλήρως εναρμονισμένο με  τις απαιτήσεις της εποχής, μετά την ανακαίνιση του 2006 και με τελευταία αυτήν του 2015, λειτουργεί σε ένα αναβαθμισμένο ενεργειακά αλλά και αισθητικά κτίριο, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση του πελάτη.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο